Hvad udmӕrker en god BBQ-ovn?

Her neden nogle tips fra Enn Tobreluts, Europa Champion i BBQ/Grillning, forfatter til flere grill-, BBQ- og kødkogebøger, BBQ domare og medlem i Kansas City (KCBS) og Brittiska BBQ Society (BBBQS), medlem i det Estlӕndske BBQ Association og styrelsemedlem, grundare af og hoveddommer i den Estniske Grill Union.

Under de seneste to år har Enn udvidet sin erfarenhed af BBQ i London, hvor han har foreståed køkkenet hos Bodean´s BBQ Restaurant og ståed ansvarlig for cateringvirksomheden. Lige nu virker Enn gennem sin firma Q&Q Ltd inden for catering, som BBQ/Grill- og køkkenmesteruddannelser i England, kvor han samtidligt er GrillSymbol Ltd´s distributør.

  • Ovnen skal have to skorstener eftersom en ovn med kun en skorsten aldrig kan fordele røg og temperatur helt jӕvnt. Det er også viktigt at tilberedningsdelen, ovnen, er placered ovenfor ildpladsen.
  • Tykkelsen på vӕggerne er viktig og bør opnå til 3 mm for at gørw udstyret uberoende af påvirken af blӕst og lave ydertemperaturer.
  • Inplaceringen af kød i ovnen skal vӕre nem og tilgӕngeligheden ved øsning/pensling skal vӕre god gennem en centralt placered luge fremfor røggitteret.
  • Det er en fordel hvis ovnen/tilberedningsdelen har to fedtplader intil hinanden og som uden at blive for tunge kan tages ud og ind gennem frontlugen.
  • For at reglere fugtigheden er det viktigt at vandpladen kan trӕkkes ud fra ovnens side og under fetpladen.
  • Alle plader bør vӕre mindst cirka 40 mm dybe for at nemt kunne tages ud og sӕttes ind med et vӕskeindhold som ikke må skvulpe over kanterne.
  • Rygegitteret bør vӕre nemt at rengøre. En klar fordel er hvis det er gjort af rustfrit stål.
  • Hvis ovnen er forset med to rygegitter betyder dette en klart øged kapacitet.
  • Det er viktigt at BBQ-ovnen er overfladebehandlet med en farve som kan tåle høje temperaturer.
  • En beholdere for aske ind under ildpladsen taler for et bedre vindtrӕk.
  • Bunden i ildpladsen bør vӕre en støbejӕrnsrist for jӕvnest vindtrӕk og holdfasthed.
  • En god BBQ-ovn kan have justerbare ben for at nemt kunne stilles jӕvnt op, hvilket er viktigt for at de forskellige pladernes vӕskeindhold ikke skal løbe over kanterne ved hantering.
  • Riktigt store ovne, over 120 kg, bør have hjul for at gøre tranportering nemmere.
  • Varmepladen på ildpladsen bør vӕre reglerbar i højde så at temperaturen på BBQ-sovsen, glaze-mixen eller øsningsvӕsken kan kontrolleres.
  • En termometer på udsiden af BBQ-ovnen for aflӕsning af den indre ovnstemperatur gør hantering nemmere for nybegynderen. På riktigt store ovne med ildplads lӕngere end 1 meter er det med fordel en termometer på ovnens bӕgge ender.
  • En god regel ved køb af BBQ-ovn er at altid holde for det større alternativ for at ikke pludsligt opdage pladsmangel på rygepladen. De større ovnerne fungerer også mere stabilt samtidligt som man tenderer at bruge mere tid ved tilberedningen i dem.