BBQ kunstens ABC

 Dette skal du ALDRIG gøre:

  • Brug aldrig birkebrӕnde med bark på. Barken giver ophov til en sort røg fuld af sod som missfarver kødet ved rygningen. Ved opvarmning/forbrӕndning af birkebrӕnde i iltfattige miljø frigøres også en hel del tjӕre.
  • Brug heller aldrig barrnåletrӕbrӕnde eftersom den indeholder tjӕreӕvner, missfarver kødet via sod og giver en bitter/sart smag.
  • Brug ikke for fugtige trӕflis i ildpladsen, ryst/klem flisen med hånden før det tilføres. Flis som er meget fugtigt/vådt truer at slukke ilden og giver også ophov til tjӕredannelse! Det er tilstrӕkkeligt at fliserne sprinklets med vӕsken for at de skal give god rygeudvikling og dӕmpe flammerne.
  • Hvis du bruger brӕnde med bark, anbring ikke barken nedad så den direkt flammer op, danner tjӕre og bitter smag i røgen. Afstå fra brӕnde med bark eller anbring barksiden opad!
  • Undgå at tilføre for meget vand/andre vӕsker via vand- og fedtpladerne eftersom dette hindrer røgen fra at filtreres ind i kødet og i stedet giver en damp-effekt. Det er dog essentielt at holde en viss fugtighed i ovnen for at hindre kødet fra at tørre ud. Dette er altså en viktig balancegang!
  • Undgå at holde alle spjӕld åbne samtidligt eftersom varmegennemstrømningen da bliver for høj og kødet får mindre røgsmag. Man kan dog mod slutningen af tilberedningen give kødet en korttidspuls af høj temperatur for at få kødet at nemmere komme løs fra benen.
  • Smid aldrig diverse affald i ildpladsen, lige som en-gangs-artikler, cigaretter etc.…
  • BBQ er ikke noged man skal stresse med, ta det roligt og giv processen god tid, det betaler sig.

Dette skal du UNDGÅ at gøre:

  • Overdoser ikke mӕngden elrøg, maden kan få en bitter smag. Det er godt at blande eg- og askflis i og på den måde få en lӕngere og mildere smag!
  • Undgå at tidligt ha alt for tykke glazer og at pensle på for tykt med dem da det så dannes et tynd ”lager” som hindrer kødet fra at filtrere røgsmagen. Tilfør hellere mere og tykkere glaze sent under rygningen!
  • Tӕnd ikke brӕndet i ildpladsen med tӕndvӕske, brug i stedet papir og tyndt splejsed brӕnde!

Vӕr opmerksom med dette:

  • Applicer ikke store mӕngder vin i vand- eller fedtpladerne  det giver kke en sӕrlig god effekt! Giv i stedet for denne effekt via vin- eller ølsprinklede trӕflis, med urter som drysses på ilden og giver ophov til en smaglig røg samtidligt som flammerne reduceres.
  • Hvis BBQ ovnen placeres på en grӕsplan vil grӕset komme til at brӕndes! Vi rekommenderer at grӕsplan eller andet underlag først beskyttes med stenar for at skabe lidt distance og også med en varmereflekterende folie in under ildpladsen.
  • Prøv ikke tilbereda tynde biffer eller lignende i en BBQ-ovn - en BBQ-ovn er afset for tykke kødstykker eller hele kroppe fra dyr. Tynde biffer skal steges eller grilles!