Po' Mans Jambalaya

Po’ Mans Jambalaya

Til Po' Man Jambalaya kan man tilsӕtte kylling og får så Chicken Jambalaya. Hvis man har i rejer og/eller andre skaldyr bliver det en Seafood Jambalaya og hvis man lӕgger i alt godt man kan finde på får man til sisdt en Rich Man Jambalaya!
Dette er måske den virkelige nationalret i cajun- og creolekøkkenet!

Ingredienser for cirka 10 personer:

3,5 dl hacked skinke
3,5 dl Cajun Andouille eller anden stӕrkt krydred hvidløgspølse
7,5 dl hacked gul løg
5,5 dl hacked stilkselleri
3,5 dl hacked grøn peberfrugt
1 dåse krossade tomater eller 8 st hele flåede tomater
6 dl ris
50 g margarin
4 st lagerblad
1-3 st pressede hvidløgskløfter
1 msk Try Me, Tennessee Sunshine Hot Pepper Sauce (eller lignende hed pebersovs)
5 dl vand eller kyllingfondue
1 dåse øl
1 msk Cajun Cookin´Creole Seasoning som tilsӕttes lidt ad gangen under tilberedningen. Først på grønsagerne, på skinken, i panden og til sisdt på risen.

Tilberedning:

Smӕlted margarin i en grillpande (eller en stor stegepande). Tilsӕt hӕlften af grønrsagerne og steg dem let i cirka 20 minuter. Skrab bunden på panden gang i mellem. Krydre med 1/6 Creole seasoning.

Steg skinke og hvidløgspølse, krydre yderligere med en 1/6 af Creole Seasoning.

Stek återstoden af grøntsagerna, krydre med 1/6 Creole Seasoning.

Ta alt sammen over i en gryde (hvis du ikke bruger en tilstrӕkligt dyb grillpande) og tilsӕt de krossade tomaterne, lagerblad og hvidløg, 1/6 Creole Seasoning og Tennessee Sunshine. Kog alt sammen op og lad småkoge i 15 minutter.

Frem til her kan man forberede retten i god tid!

Øg derefter varmen, hӕld risen i og tilsӕt resten af Creole Seasoning krydren. Kog vӕsken op og tilsӕt den.

Løft panden/gryden vӕk fra varmen, dӕk med låg og lad stå i 15 minutter.

Sӕt panden/gryden tilbage og lad koge under låg i 4 minutter. Afsmag og afslut med Gumbo Filé* eller anden redning ved behov.

Ta igen panden/gryden vӕk fra varmen og lad stå med låged på i 10 minuter eller til risen er bleved bløde.


” ~ Jambalaya, crawfish pie, file´gumbo, cause tonight I´m gonna meet my chere-a-me oh ~…”
Så sang countrysangeren Hank Williams i -50erne og langt efter det mange, mange andre blandt andet New Orleans egen Fats Domino…


*Gumbo Filé er kvӕrnede løv fra sassafrastrӕet som plukkes ved fulmåne og soltørres. Indianerna bruger også roden i medicinsk hensyn og til te. Krydret filé bruges fremmest for alt i Gumbo og ud over at den giver en mild og interessant smag bidrager den til grydens tykhed, lidt som den bliver redt. Tony Chachere's Creole Gumbo Filé importeres og markedføres af Bo Risberg Import AB produkt.