BBQ flӕskeribben

Forberedende proces:

 • Fjern det overste membran (skind) på ribbene, ved at trycke membranet ned med en lille uskarp kniv eller en ske. Med hjӕlp af fingertopperne løsnes membranet fra ribberne. Tag fat i membranet med husholdspapir og riv membranet vӕk fra ribbenpladen.
 • Skӕr topperne vӕk fra ribbenbenene, åbn med kniv og lav et lӕngsgående snit til membranet på hvert et af benene inden for det hele ribbenben, på den måde at kødet ikke vil blive skåret i.
 • Skrub den øverste del løs fra ribbenbenet og vrid forsiktigt vӕk fra membranfӕstet. Den lavere del af ribbenet kan let vrides fra membranet så at kødet ikke bliver skadet.
 • Smagset ribbenpladen med lidt salt og sort peber.

Tilberedning af ribben baseret påbarbecue (BBQ) metode

 • Tilberedningsprocesen starter med opvarmning af ovnen (med trӕ eller/og kul). Hvis temperaturen er ~ 90°C, skal ribbenet placeres på tilberedningspladen og ren hvid røg bør tilföres kødet (under ~ 1,5 time, gennem at lukke alle åbninger på ovnen) så at røgen bedre absorberes af kødet. Derefter pensles køet op som forberedelse med cirka 2-4 ganger (under ~ 1,5 time) med ”mop”.
 • For barbecue-ribben er brug af sovs i betydelsen “mop” nødvӕndig i hvert fald. ”Mop” er den sovs som puttes på kødet under tilberedningen. Smagsӕtterne i “mopen” absorberes ind i kødet og tilfører den nødvendige smag bouquet og farve. Også, “mop” beskytter kødet fra intensiv rygning og udtørring. Det totale af cirka 250g “mop” bør spenders på et kilo kød (beroende på tykheden af ”mopen”). Sovsen som skal bruges bør vӕre varm, så kødet ikke køles ned.
 • Det er meget viktigt at vand- og fedtbakken altid skal vӕre fyldt delvis med vand (vandet damper varme ind og giver fuktighed). Forudsat at ovnen har en speciel rygeboks/vandbakke, fyld også den delvis med vand, og hvis ønsket med rødt vin, mørkt øl, kryder, etc.
 • Venligst observere at under tilberedelse skal røgen vӕre hvid. For at give ekstra røg og for at kvӕle de overskydende flammer (for at sӕnke temperaturen) kan man bruge våde eltrӕflis (flis opblødt i vand, rødvin og mørkt øl), gennem at lӕgge dem ind i ilden og lukke alle åbninger på ovnen (også ventiler). Våde eltrӕflis kan tilføres ilden hvert tiende minut. Det bliver sӕrligt godt hvis man bruger hickorytrӕflis (fra valnøddetrӕ). Ege-, aske- og også ӕbletrӕ passer også godt. Vedtrӕerne man skal varme ovnen med bør ikke vӕre sӕrlig store. Kraftig ild kvӕles med konstant tilførsel af eltrӕflis. Ryst med hånden overbleven vӕske vӕk fra flisen, ellers kan ilden komme til at slukkes.
 • Temperaturen i ovnen bør vӕre ~ 80 op til 100°C.
 • Under de sidste minutter af tilberedelsen kan mere trӕ tilføres til ilden så at varmen højes abrupt. Dette med anledning af at kødet så nemmere kan fjernes fra benene. Samtidligt bør man observere at røgen ikke bliver for mørk (sodet). Røgen forbliver hvid, hvis vedtrӕerne uden bark har let våde eltrӕflis ovenpå og ildningen ikke er for intensiv.
 • Ribbenet er klar når toppenrne på benen er løsnet fra kødet og det er rimeligt bløt når man føler med fingeret. Den totale tilberedningstid er ungefӕr 3 op til 4 timer.
 • Når ribbenet er klart, tag det ud af ovnen, glazere det med “mop”-sovs og lav et let dӕk med multilager aluminiumpapir (blanke siden indad) og lad det sidde i cirka 10 minutter i stuetemperatur. På den måde vil kødet eftervarmes bedre, “mop”-sovs absorberes ind i kødet, afrinningen af kødsaften stoppes og rygeringen på kødet bliver bedre før opskӕring (kødets rygering er en rød kant som fortӕller kvalitén af rygningen af kødet, større rød kant betyder bedre kvalitét på rygesmagen).
 • Før servering af ribbenet, kan et tyndt lager af varm “mop”-sovs pensles på kødet (også kaldet ”den sidste glaze”).
 • Skӕr ribbenet op mellem hvert ben på pladen, uden at dele dem helt fra hinanden.